Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Een zeer populaire opera, of eigenlijk Singspiel, (een Duits opera-genre met gesproken dialogen) van Wolfgang Amadeus Mozart (KV 620) in twee bedrijven. Het libretto was van Emanuel Schikaneder, een theaterondernemer die de eerste opvoering ensceneerde en op 30 september 1791 in zijn Theater auf der Wieden in Wenen in première bracht.
Het libretto is gebaseerd op talrijke bronnen, waarvan het sprookje Lulu oder die Zauberflöte van August Jacob Liebeskind, verschenen in de sprookjesbundel Dschinnistan van de Duitse schrijver Christoph Wieland (1733-1813), de belangrijkste is.
In het Engels spreekt men van The Magic Flute, in het Frans La Flûte enchantée en in Nederland kan men de vertaling De Toverfluit tegenkomen.
Voor meer getailleerde informatie over de inhoud van deze opera, de muziek, de verdere uitvoeringsgeschiedenis etc. zie wikipedia in het Nederlands of iets uitgebreider in het Engels.

Aangekondigd als: "Semi-geënsceneerde productie".

Context

Bericht van de Nederlandse Reisopera:
Op woensdag 11 januari 2023 hebben wij helaas moeten besluiten om onze nieuwe productie Die Zauberfllöte niet met decors en kostuums te gaan spelen. Personele onderbezetting -onder meer veroorzaakt door ziekte- onverwachte leveringsproblemen en de grote omvang van de geplande productie liggen ten grondslag aan deze noodzakelijke aanpassing. Het bleek niet mogelijk om het complete concept met decor en kostuums volgens de gebruikelijke kwaliteitseisen van de Reisopera te voldoen.
Co-productie met de Volksoper, Wien waar de voorstelling naar vewachting in oktober 2023 wel in de finale vorm te zien zal kunnen zijn.

Geschrapte medewerkers wegens het uitstel van de volledig geënsceneerde productie

Regie: Floris Visser - als regisseur betrokkenen bij de thans gerealiseerde productie staan vermeld met de functie "Eindregie"
Dramaturgie: Klaus Bertisch
Choreografie: Pim Veulings
Decor: Rae Smith
Licht Alex Brok
Kostuums: Justin Arienti
Audiovisueel ontwerp: Alex Uragdello

Vervallen rollen idem

  • Ekaterina Protsenko (Papagena)
  • John Fernon (De Zonnekoning)
  • Oona de Cleyn (De Slang)
  • Rowan Kievitz (Adam / Bruidegom)
  • Enora Oplinus (Eva / Bruid)
  • Betrokkenen

    De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

    Auteurs en makers

    NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

    Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:


    • Regie: Stan Geurts
    • Regie: Anne Slothouwer
    • Muzikale leiding: Marcus Merkel
    • Muzikale leiding: Wolfgang Wengenroth


    • Kostuums: Melanie Braun
    • Grime, kapwerk: Helena Wortmann
    • Licht: Lianne Eikelenboom


    Rolverdeling en uitvoerenden

    NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.


        Muzikale uitvoering: Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel

        Koordirigent: Alistair Digges
        Koor: Consensus Vocalis

        Bronnen